Türk varlıklarına ilgi artıyor! 2.3 trilyon dolarlık fon rotayı çevirdi

Yabancıların Türkiye’ye ilgisi sürat kesmiyor. 2.3 trilyon doları yöneten Avrupa devi Amundi, Türk şirketlerinin tahvil ve paylarını almaya başladı. Yatırım Bankası BofA ise, Türkiye iktisadının şoklara direncinin arttığına dikkat çekti.

Ekonomik programın uygulanması ve enflasyonla gayrette kararlılık, Türkiye’ye lokal seçimlerin akabinde başlayan yabancı ilgisini canlı tutuyor. Kredi notundaki yükseliş, gri listeden çıkış ve enflasyonda beklenen süratli düşüş, dünya devi fonların ve yatırım bankalarının Türkiye’ye bakış açısını değiştirdi. Avrupa’nın en önde gelen varlık idare şirketi Amundi, Türk şirketlerinin tahvil ve pay senetlerine yatırım yaptığını açıkladı. Dünya devi yatırım bankası Bank of America (BofA) ise yeni paylaştığı raporda, Türkiye’nin siyaset değişikliklerine karşı en dirençli ülke olduğuna vurgu yaptı.

GÜVENİN GÖSTERGESİ

2.3 trilyon dolarlık fonun yöneticisi, Türkiye’nin piyasalarını güçlendirecek ekonomik olağanlaşma yolunda ilerlediğine inanıyor. Türk tahvilleri artık Amundi’nin en beğendiği varlıklar ortasında yer alıyor. Bu atılım, Amundi’nin Türkiye pazarına olan itimadını ve bölgedeki büyüme potansiyeline olan inancını gösteriyor. Şirket, geçtiğimiz aylarda yatırımcıları Türk tahvillerinden uzak durmaları konusunda uyarmıştı.

TAHVİLLER BİRİNCİ 5’TE

Amundi’nin Gelişmekte Olan Piyasalar Kısmını yöneten Yerlan Syzdykov, Türkiye iktisadı ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Ekonomi grubu gerek siyasi gerekse piyasa kaynaklı baskıları hayli güzel yönetiyor. Sabit getirili menkul değer ve pay senetleri genelinde olumlu olmaktan mutluyuz” değerlendirmesini yaptı. Amundi, Türkiye’yi gelişmekte olan piyasaların lokal para cinsinden tahvilleri ortasında birinci beşte sayıyor.

YABANCI GİRİŞİ SÜRÜYOR

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından dün açıklanan haftalık bilgilere nazaran, tahvil-bono piyasasına yabancı girişinin hızlandığı dikkat çekti. Yabancılar, 19-26 Temmuz haftasında, tahvil-bono piyasasında ise 1 milyar 360 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. 22 Mart’tan bu yana yabancının tahvil-bonodaki net alımı 11.2 milyar dolara ulaştı.

KKM’DE VERGİ AVANTAJI SONA ERDİ

Ekonomi idaresinin kademeli olarak sonlandırmayı planladığı kur muhafazalı mevduata (KKM) uygulanan vergi avantajı kaldırıldı. KKM’ye 6 ay vadeli olanlarda yüzde 7.5, 1 yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 5 stopaj getirildi. Stopaj uygulaması tıpkı oranlarda altın dönüşümlü hesaplar ve kur muhafazalı iştirak hesapları için de uygulanacak. Öte yandan BDDK datalarına nazaran KKM, 19-26 Temmuz haftasında 49 milyar lira azalarak 1 trilyon 832 milyara indi. KKM’de son 3 haftadaki düşüş 160 milyara ulaştı. KKM’de 18 Ağustos 2023’teki 3.4 trilyon liralık tarihi tepeden bu yana 49 haftadır kesintisiz düşüş yaşanıyor. 18 Ağustos 2023’ten 26 Temmuz 2024’e kadar düşüş 1 trilyon 576 milyar liraya ulaştı.

TÜRKİYE EN DİRENÇLİ ÜLKE

BANK of America (BofA) global ekonomik temaları ve bunların dünya iktisadı üzerindeki tesirlerini derinlemesine tahlil ettiği “Global Ekonomik Görünüm” isimli raporunu paylaştı. Rapora nazaran Türkiye’nin ekonomik durumu ve gelecekteki beklentileri olumlu seyrediyor. BofA raporuna nazaran ortodoks siyasetlere dönüş, Türkiye’nin ekonomik kıssasını gelişmekte olan piyasalar ortasında öne çıkarırken, Türk iktisadını de global şoklara karşı daha sağlam hale getiriyor. Türkiye, global korumacılığın artmasından öbür gelişmekte olan piyasalara nazaran daha az etkilediğine vurgu yapılan raporda, ABD’nin Türkiye’nin ihracatının yalnızca yüzde 6’sını oluşturduğuna dikkat çekildi. BofA’ya nazaran bu oranın düşüklüğü, Türkiye iktisadının Washington’ın müdafaacı siyasetlerinden daha az etkilenmesine neden olacak. Bank of America’nın tahliline nazaran Türkiye, global ekonomik dalgalanmalara karşı dirençli bir duruş sergilerken, ekonomik istikrar ve büyüme amaçlarına ulaşmada kararlı adımlar atmaya devam ediyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir